Juldessert

Har nu firat jul med L's mor med familj. Som vanligt vart det lite stökigt när så många personer samlas på ett och samma ställe. Men över det så gick julfirandet bra.
   Vi hade delat upp vissa förberedelser mellan familjerna och jag och L skulle stå för inhandling av diverse skafferivaror plus att vi skulle stå för desserten. När jag fick reda på detta så letade jag lite i bakhuvudet och kom på att jag hade läst väldigt nydligen om en dessert som var bra till jul. Det tog inte långtid innan jag kom på vart jag hade hittat artikeln och visade snabbt L receptet på Chokladtårta med saffranstryffel.
   Alla tyckte att den var riktigt god, men ganska mättande var den. Så när alla hade fått så mycket som de orkade så var hälften kvar och då är vi ändå 10-12 personer som äter.


                 



Receptet
15-20 bitar

200 g smör
200 g mörk choklad
3 ägg
2 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl

Tryffel
0,5 g saffran
2 dl vispgrädde
400 g vit choklad

Sätt ugnen på 200 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper runt botten på en form med löstagbar kant. Smält choklad och smör var för sig. Låt svalna. Vispa ägg och råsocker pösigt. Blanda mjöl och vaniljsocker och tilsätt det i äggsmeten. Häll därefter i avsvalnad choklad och smör. Häll smeten i formen och gräda på nedersta falsen i ugnen ca 15 minuter. Kakan ska precis ha stelnat när man tar ut den.

Stöt saffran och låt det koka upp med grädden. Hacka den vita chokladen och blanda ner i grädden, låt chokladen smälta så det blir en tjockflytande smet. Häll tryffeln över kakan och ställ in kylen så den stelnar, helst 3-4 timmar.


RSS 2.0